Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

Революционен подход в разбирането за човешкото здраве и дълголетие!

Защо някои хора на 60 години изглеждат и се чувстват като на 40, а други на 40 изглеждат и се чувстват като старци? 

Вече знаем една от причините. Това са теломерите – специална ДНК в краищата на нашите хромозоми.

В книгата „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“ д-р Елизабет Блекбърн, лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето, и д-р Елиса Епъл, водещ здравен психолог, предлагат едно революционно и напълно ново разбиране на процесите на стареене и на човешкото дълголетие и здраве. Те откриват, че свързващото звено между наследствеността и начина на живот, между ума и тялото, са именно теломерите. Теломерите се оказват онзи скрит механизъм, който обяснява защо и по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма. С възрастта теломерите се скъсяват и в живота ни нахлуват болестите.

Д-р Елизабет Блекбърн открива един биологичен индикатор, ензимът теломераза, който възстановява теломерите. Това откритие и установяването на ролята на теломерите в процеса на стареенето ѝ носи световна слава и Нобелова награда. Резултатите от нейните проучвания сочат, че един от основните фактори, за да „отложим“ старостта и да се радваме на дълъг живот в добро здраве, е именно дължината и здравето на теломерите.

Другият автор, здравният психолог д-р Елиса Епъл, провежда оригинални изследвания върху това как начинът на живот и психологическите навици могат да защитят теломерите, забавяйки болестите и подобрявайки качеството на живот.

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Остаряването не е задължително да бъде еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Смайващото откритие, че теломерите всъщност могат да се удължават, ни дава едно ново и по-оптимистично разбиране за човешкото здраве и дълголетие.

В „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“ са изложени редица научни изследвания и действителни случаи, които не само свидетелстват за връзката между стареенето и изхабяването на теломерите, но и – което е още по-вълнуващо – че този процес може да се забави и дори да се обърне.

КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ В КНИЖАРНИЦА „ГНЕЗДОТО“ – www.gnezdoto.bg

Една книга, която ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве! 

Това е първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем на клетъчно ниво и как можем с малки промени в ежедневните си навици да поддържаме своите клетки здрави. Авторите показват, че здравето и дължината на теломерите са биологичната основа на връзката между ума и тялото. Те предлагат уникални препоръки, които ще ви помогнат се погрижите за дължината и здравето на своите теломери, за да съхраните по-дълго своята младост и да удължите периода, в който се радвате на добро здравословно състояние, да водите активен и смислен живот до края на дните си.

Бестселър на „Ню Йорй Таймс“!

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“:

„Блекбърн и Епъл ни демонстрират как начинът на живот оказва сериозен ефект не само върху нашето здраве и добра физическа форма, но и върху начина, по който остаряваме. „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“ е наръчник за това как да се съхраним млади и да живеем по-дълго.“ Ариана Хъфингтън

„Елизабет Блекбърн и Елиса Епъл правят революционното откритие, че теломерите, структура в края на вашето ДНК, с която завършват хромозомите ви, не просто изпълняват командите, подавани от генетичния ви код. Нещо повече, те внимателно слушат и запомнят какво им казвате. Попиват инструкциите, които им давате. Реагират на покоя или на стреса, в които се намирате, на емоции като тъга и радост. По този начин теломерите влияят на състоянието на мозъка ви, на настроението ви, на бързината, с която остарявате, и на риска от невродегенеративни заболявания. С други думи, човек може да промени начина, по който остарява, на най-елементарно клетъчно ниво. Така че, ако искате умът ви да остане остър и не само това, трябва да научите повече за теломерите си и да останете във връзка с тях. Тази книга ще ви покаже как да го направите, и то по един колкото интелектуално вълнуващ, толкова и леснодостъпен начин. Тя ще се превърне в класика. Това е едно от най-въздействащите произведения в областта на биологията за последното десетилетие.“ Ерик Кандел, Нобелов лауреат, автор на „В търсене на паметта: Появата на нова наука за съзнанието“

„Най-накрая се приближаваме до разплитане на сложното кълбо от биологични, поведенчески и социални въздействия, в резултат на които някои хора се радват на добро здраве, а други стават жертва на различни неразположения и болести. Образователна от първата до последната страница, понякога дори поетична, „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“ запознава читателя с вълнуващите анализи и заключения на двама водещи изследователи в областта на поведението, здравето и дълголетието. Като избягват евтините наставления, обещаващи бързи резултати, Блекбърн и Епъл разкриват дългосрочните модели на поведение, които гарантират по-голяма дължина на теломерите, по-продължителен период на оптимално здраве и по-дълъг живот.“ Хауърд С. Фрийдман, доктор на науките, почетен професор от Калифорнийския университет, Ривърсайд, автор на „Проект Дълголетие: Изненадващи открия за здравето и дългия живот от емблематично проучване, продължило осем десетилетия.“

●●●

ЗА АВТОРИТЕ

Д-р Елизабет Блекбърн, доктор на науките, получи Нобеловата награда за физиология и медицина през 2009 година заедно с двама свои колеги за откритието на молекулярната природа на теломерите и за откриването на теломеразата, ензимът, който поддържа теломерите. В момента тя е председател на Института „Салк” и почетен професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Блекбърн е била председател на Американската асоциация за изследване на рака и на Американското общество по клетъчна биология, както и носител на почти всички големи медицински награди, сред които и Наградата за базисни медицински проучвания „Албърт Ласкър”. Тя е сред 100-те най-влиятелни личности на списание „Тайм”. Член е на Националната академия на науките и на Националната академия по медицина на Съединените щати, както и на Кралското общество в Лондон.

Блекбърн е допринесла за оформянето на публичната политика в науката и е била член на Президентския съвет по биоетика, консултативен орган към президента на Съединените щати.

Елизабет Блекбърн е родена в Тасмания, Австралия. Получава бакалавърската си степен по естествени науки от Университета в Мелбърн, а докторската си степен ‒ от Университета в Кеймбридж, след което става научен сътрудник в университета „Йейл”. Тя и съпругът ѝ в момента живеят в Ла Джола, Калифорния, и в Сан Франциско.

Д-р Елиса Епъл, доктор на науките, е водещ здравен психолог, който изследва стреса, стареенето и затлъстяването. Тя е професор в Катедрата по психиатрия на Калифорнийския университет в Сан Франциско, директор на Центъра по стареене, метаболизъм и емоции, директор на Центъра за изследване на затлъстяването и асоцииран директор на Центъра по обществено здраве в същия университет. Тя е член на Националната академия по медицина и е част от консултативния комитет на Националния институт по здравни инициативи (като програмата Наука за поведенческа промяна), Института „Ум и живот” и Европейското общество за превантивна медицина. Епъл е носител на много изследователски награди, сред които наградите на университета „Станфорд”, Обществото по поведенческа медицина, Изследователската академия по поведенческа медицина и Американската психологическа асоциация.

Елиса Епъл е родена в Кармел, Калифорния. Получава бакалавърската си степен от университета „Станфорд”, а докторската си степен по клинична и здравна психология ‒ от университета „Йейл”. Прекарва клиничния си стаж в здравната система на ветеранската администрация на Пало Алто и става научен сътрудник в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Живее в Сан Франциско със съпруга си и сина си.

Корица: Мека
Страници: 384
Формат: 15.5 х 23.5 см
Тегло: 0.620 кг
Превод от английски: Елена Кодинова
ISBN: 978-619-7316-26-1
Издадена: 17 август 2018 г
Издателство: Гнездото

Промоцията е валидна до 30 юни 2024 г. при поръчка онлайн!

САМО ДО 30.06.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg