Всичко, направеното от теб, рано или късно се връща пак при теб

Всичко, направеното от теб, рано или късно се връща пак при теб

Ще ви разкажем една вдъхновяваща история, за която не знаем дали е истинска, или е само мит, но посланието в нея е силно. Защото винаги има смисъл да направиш добро!

В началото на 20-ти век шотландски фермер се прибирал към дома. Минавайки покрай едно блато, чул вик за помощ. Фермерът тръгнал по посока на гласа и видял момче, опитващо се да излезе от тресавището. Той бързо отсякъл един дебел клон и го протегнал към детето. Когато излязло, то дълго време продължило да трепери и да плаче от преживения стрес.

– Ела с мен у дома – предложил фермерът. – Ще пийнеш нещо топло, ще се успокоиш и като се почувстваш по-добре, ще си тръгнеш.

– Не, трябва веднага да си вървя – поклатило глава момчето. – Баща ми ме чака. Сигурно вече е много притеснен.

То благодарило на своя спасител и си тръгнало.
На сутринта фермерът видял, че към къщата му идва карета, впрегната с породисти коне. От нея слязъл добре облечен джентълмен и попитал:

– Вие ли сте спасили вчера живота на моя син?
– Да, аз – отвърнал фермерът.
– Какво ви дължа?
– Но моля ви се, господине, нищо не ми дължите. Постъпих така, както би постъпил всеки човек.

– Аз съм ви изключително признателен за това, но все пак искам да ви се отблагодаря по някакъв начин. Назовете някаква сума и тя ще бъде ваша – настоявал посетителят.

– Не. Този разговор приключи – категоричен бил домакинът и се обърнал да влезе в дома си.

В този момент на верандата се показал синът на фермера.
– Това вашият син ли е? – попитал гостът.

– Да – с гордост отвърнал фермерът.
– Ето какво ви предлагам. Аз ще взема сина ви със себе си в Лондон и ще платя образованието му. Ако той е толкова умен и благороден, колкото баща си, тогава нито вие, нито аз ще съжаляваме за това решение.

Минали няколко години. Синът на фермера завършил училище, после продължил образованието си в медицински университет и не след дълго името му станало известно по целия свят. Това бил Александър Флеминг, откривателят на пеницилина.
Един ден в лондонска клиника постъпил с тежка форма на възпаление на белите дробове синът на неговия благодетел. И животът му бил спасен, благодарение на новото откритие – пеницилина.

Името на щедрия джентълмен, който дал образование на Флеминг, било Рандолф Чърчил – бащата на Уинстън Чърчил.
Казват, че министър-председателят на Англия често споменавал фразата:

Всичко, направеното от теб, рано или късно се връща пак при теб.

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top