Ако искаш едно начинание да е успешно, мисли за него с добро

Ако искаш едно начинание да е успешно, мисли за него с добро

Живели в една къща, съвсем близо до блатото, трима братя заедно със своя стар баща. А нали всеки знае, че да се живее до блато е лошо! От него само вреда и никаква полза.

Когато бащата усетил, че наближава неговият край, извикал своите синове и им казал:

– Слушайте, чеда мои. Трябва да се махнете от това място. Само беди и болести ни носи блатото. Постройте си къща някъде на планинския склон и тогава ще заживеете като хората. Но преди да започнете работа, посъветвайте се с мъдрия старец, който живее в гората.

Времето минавало и братята виждали, че баща им е бил прав. Трябвало да се махнат от блатото. Уговорили се и решили най-големият да отиде в гората при мъдрия старец.

– Идвам за съвет, старче – рекъл той. – Кажи ми, лошо ли ще сторим, ако се махнем от блатото и си построим къща на планинския склон?

– Лошо – отвърнал старецът, без да вдига поглед от работата, с която бил зает.

Най-големият брат престанал да го разпитва повече и си тръгнал с наведена глава. Като се върнал в къщи, предал на братята си отговора на стареца.

– Но защо не му разказа за нашите беди? – възкликнал средният брат. – Вижте какво, ще взема аз да отида при стареца и да му обясня как живеем…

И той отишъл в гората.

– Моля те да ни посъветваш, уважаеми – обърнал се той почтително към стареца, – какво да правим. Нямаме сили да живеем повече до блатото. Бедите и болестите ни измъчиха. Как мислиш, лошо ли ще бъде да се махнем от там и да си построим къща на планинския склон?

– Лошо ще бъде – отвърнал отново старецът.

Върнал се и средният брат вкъщи опечален и разказал всичко на братята си.

– Е, какво пък – весело казал най-малкият брат, – изглежда, е мой ред да вървя при стареца.

И се запътил и той за гората. Като стигнал при стареца, поклонил му се ниско, приседнал на един пън и казал:
– Добър ден, мъдри човече! Идвам да те питам нещо. Умирайки, нашият баща ни заръча да се махнем от блатото, където ни мъчат болести и нещастия. Нали ще бъде добре, ако си построим къща на планинския склон? Какво ще ни посъветваш?

– Ще бъде много добре, синко! – отвърнал старецът.

На малкия брат като че ли му пораснали крила от радост, той благодарил на стареца и хукнал към вкъщи, където с нетърпение го очаквали братята.

– Братлета! – извикал радостно той. – Мъдрият старец каза, че ще бъде много добре, ако си построим къща на планинския склон.

А братята зяпнали от почуда.

– Ама как така?! – в един глас казали и двамата. – Този старец се подиграва с нас! Ей сега ще отидем да видим каква е тая работа!

И хукнали и тримата към гората.

– Ти какво, шега ли си правиш с нас, мъдри човече! – започнал най-големият брат. – Защо на двама от нас каза, че е лошо да построим къща на планинския склон, а на третия, който дойде при теб, си казал, че е добре?

– Не съм си и помислил да си правя шеги – отвърнал старецът. – Вие ме попитахте: „Лошо ли ще бъде, ако си построим къща на планинския склон?“. А най-малкият ви брат каза така: „Нали ще бъде добре, ако си построим къща на планинския склон?“. И аз му отвърнах, че ще е добре. Просто той започна с доброто, а вие с лошото. А нима може да ти спорѝ работата, ако я започнеш със страх, съмнение и неувереност? За доброто трябва да се мисли! – добавил старецът.

Благодарили му братята и отишли и тримата заедно да строят къщата.

Албанска народна приказка; Източник: obekti

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля

Мъжката сила прави мъжа успешен, желан, интересен, богат. Тя прави мъжа Мъж. Към такива мъже се стремят, уважават ги, с тях е спокойно и приятно. До такъв човек изпитваш чувство [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top